Korzika (2003)

2003-ban Korzika volt az úticél. Majd a kontinensre hajóztunk és egészen Párizsig elmentünk, de az út nagyobbik része Korzikán telt el. Most nem fogok sok mindent írni, beszéljenek a képek helyettem.

Ponte Leccia

L’Ile Rousse

Corte

Corte

Korzikán nagyon jó kis gyalogtúrákat tettünk, a táj gyönyörű. Ez a kép Foret d’Aitone közelében készült, és a következő is.

Spelunca szurdok.

Sajnos a fenti kettőről nem tudom pontosan megmondani, hogy hol készültek, valahol túra közben.

Ajaccio, Napóleon szülővárosa.

Capo Pertusato

Bonifacio

Bonifació kikötőjéből egy kis hajókázásra indultunk, és ehhez hasonló gyönyörű sziklákat meg tengert láttunk mindenfelé. 🙂 Több sziklaképződményt el is neveznek, például van egy olyan hely, ahol a sziklák közti rés Korzika alakját rajzolja ki. Erről van fényképem is de nem túl jó, ezért ezt most kihagyom, viszont íme Napóleon kalapja:

A képen az ún. Aragóniai lépcső látható. A történetét megkerestem a neten… Borzasztóan idegesít, hogy alig emlékszem már a részletekre (sőt, szinte alig valamire). Pedig mikor Korzikán voltunk, már 15 éves voltam. Szóval, itt a történet:
“A tenger felé eső mészkőszirtbe valamikor 187 lépcsőt vájtak. A legenda szerint ezt a lépcsőt az aragóniai katonák egyetlen éjszaka alatt vájták ki, hogy így jussanak be végre az ostromlott városba. A zajra figyelmes lett Marguerite Bobbia és mozgósította a helyieket, ezzel megakadályozta a város elfoglalását és addigra megérkezett a genovai felmentő sereg is. A valóság inkább az, hogy a lépcsőt maguk vájták ki, hogy így jussanak rövidebb úton a St-Barthélémy kúthoz, amely a város tartalék ivóvíz készletét biztosította. A szűk, helyenként 40-50 cm magas lépcsősor levezet a tengerpartra.”

Bonifacio óvárosa a mészkősziklák tetején.

Bonifacio kikötője, a várból nézve.

Ez már a kontinensen van – Le Puy. A városkában két bazalttű található, az egyik tetején ez a szobor van, a másik tetején pedig…

…ez a XII. századi kápolna (St. Michel d’Aiguille).

A Párizs felé vezető úton elsősorban kastélyokat néztünk meg, ebből most néhányat megmutatok. A fenti a Chambord kastély.

Ez pedig Blois.

Végül de nem utolsósorban legyen egy kép Párizsból is. Nem akartam tipikus Eiffel-tornyos meg Louvresban készült képeket feltenni, abból úgyis van rengeteg mindenfelé. Inkább a szívemnek kedves Rodin múzeumból legyen itt egy szobor, amit biztos ismertek: A gondolkodó (Le Penseur). August Rodin szobrai nagyon nagy élményt nyújtottak a párizsi látogatás során, ráadásul itt legalább lehetett nyugisan nézelődni, nem volt nagy tömeg. Ha Párizsban jártok, keressétek fel. 🙂

Reklámok

Korzika (2003)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s