Az áldozathibáztatás a jéghegy csúcsa, avagy megreformálnám a szexuális oktatást

Honnan tájékozódhat, honnan kaphat információt egy mai átlagos fiatal, ha a szexualitással, párkapcsolatokkal, testképpel kapcsolatos kérdései merülnek fel? Ideális esetben például fordulhat a szüleihez. Ez azonban sokszor tud kínos lenni, úgyhogy akkor jönnek a barátok, aztán a tinimagazinok intim rovata. Esetleg a háziorvos, az iskolapszichológus, a biológiatanár? Vagy maradnak a pornófilmek? Van-e megbízható forrás, ahonnan a felelős és toleráns szexuális viselkedésről is hallhatunk, és nem csak arról, hogyan lesz a gyerek, vagy esetleg, hogy 18 éves korig ne?

Miközben az elmúlt hetekben a Kiss-Takáts ügy fejleményeit figyeltem, amellett, hogy többször kirázott a hideg, rengetegszer arra gondoltam: bár végre elindult némi normális hangvételű társadalmi párbeszéd, melynek keretében elítélték az áldozathibáztatókat – ami nagyon fontos! -, még mindig csak az út elején vagyunk. Nem csak magyarországi probléma, hogy nincs átfogó, pozitív hangvételű, toleráns, a testin kívül a lelki témákra is kiterjedő szexuális oktatás. Hellyel-közzel nyilván találunk ilyen témában infót, de biztos vagyok benne, hogy közel sem érnek el mindenkit, bőven van még hova fejlődni.

A szaporítószervekről és a szex pusztán biológiai aspektusairól még általában hallunk az iskolában. De a legtöbbünknek vannak, voltak, lesznek olyan kérdései, amelyek a biológiaórán bőven túlmutatnak. Például sok kamaszban, de felnőttekben is felmerülhet, hogy…question-mark-vector-1068869

 • miért jó a maszturbálás?
 • ciki-e a menstruációról beszélni?
 • lehet-e férfi és nő között barátság?
 • mit tekintünk beleegyezésnek egy szexuális aktus esetén?
 • milyen fajtái vannak az orgazmusnak?
 • mi az a poliamória?
 • mi van, ha nem akarok szőrteleníteni?
 • milyen úton lehet elkapni nemi betegségeket?
 • mit kell tudni a síkosítóról?
 • mire figyeljek oda szexuális segédeszközök használatakor?
 • baj-e, ha nem érzek szexuális vágyat?
 • kik azok a queer-ek?
 • mi az a társadalmi nem?

Nem is olyan egyértelmű, ugye? Mint ahogy a Kiss-ügy vagy néhány politikusunk megszólalásai ékesen bizonyítják, nem csak a tinédzserek fejében leledzik adott esetben köd számos szexualitással, nemi szerepekkel kapcsolatos téma esetén.
A fenti lista csak néhány példát, néhány kérdést tartalmaz a sok ezer közül, amiről fontos lenne beszélni, hiszen az vezet megértéshez és elfogadáshoz. Többnyire ugyanakkor mindez abszolút tabunak számít, globális szinten. Ezért sajnos durva és bántó tévhitek terjedtek el a szexualitással és lelki vonzataival kapcsolatban. Rengeteg testi és lelki sérüléstől óvhatnánk meg magunkat, ha nyíltabban beszélnénk ezekről a – valójában mindenkit érintő – témákról. Szerencsére van azért fény az alagút végén, ha hazánktól kicsit távol láttam is meg. Hadd mutassam be Laci Green-t. Számomra ő képviseli mindazt, amit a fiatalok “felvilágosításából” ma hiányolok.

Az 1989-es születésű, amerikai Laci (ejtsd: “Léjszi”) Green maga is számos konfliktust élt meg szexualitása kapcsán: családjában mormon neveltetést kapott, majd tizenévesen úgy döntött, hogy megszakítja ezt a vallási köteléket. Nem tudott azonosulni a mormon egyház által közvetített értékekkel, máshogy gondolkozott a testiségről, kapcsolatokról. Az aktivistáskodás hamar bevonzotta, a Berkeley egyetemen jogot hallgatott, kiemelten foglalkozott a szexuális zaklatás témájával. Már ekkor elkezdett krízistanácsadóként dolgozni, s közben elindította azóta óriási sikereket elért YouTube csatornáját, ez a Sex+.

8456b1_552d0231024f426994b71ee453f14c5c

Feliratkozóinak száma mostanra meghaladja az egymilliót, s számtalan szerintem felbecsülhetetlen értékű, információban gazdag videót csinált. A témái között szerepel mindaz, amit a fenti kérdéslistában felsoroltam, de ennél még sokkal több is. Nagyon fontos, hogy mindig pozitív szemléletet igyekszik közvetíteni (ezt fejezi ki a Sex Positive név): fogadjuk el önmagunkat, ne akarjunk másoknak mindenáron megfelelni, legyünk toleránsak a többiek szexualitásával, érzéseivel, viselkedésével kapcsolatban. Ha nekem most kamasz (de leginkább 15 feletti) gyerekem lenne, kötelezővé tenném neki biztatnám, hogy nézze meg Laci videóit. Nyugodt lennék, hogy azokból hiteles, megbízható, ugyanakkor baráti tanácsokhoz, információkhoz jut. (Reményeim szerint a gyerekem 15 felett már elég jól fog tudni angolul ahhoz, hogy megértse. 😀 ) Bárcsak nekem lett volna ilyen forrásom annak idején! Elkerülhettem volna néhány fájdalmas szituációt… De egyébként felnőttként is bőven találhatunk itt érdekes és hasznos tudást, a célközönséget egyáltalán nem csak a kamaszok jelentik.

12328294_983685781713576_1986424353_n

The YouTube star Laci Green is one of TIME’s 30 Most Influential People on the Internet. In an effort to provide a more approachable version of sex education, Green offers sisterly advice on everything from hookup culture to body positivity to BDSM. In sum, her videos have amassed 122 million views, turning the 26-year-old, who was raised Mormon, into a millennial Dr. Ruth. She’s now a go-to host (of MTV’s digital series Braless) and ambassador (for Trojan’s “Consent. Ask For It.” campaign) – with a rapidly growing fanbase. See the full list on TIME.com/2016webwinners. Photograph by Cody Pickens for TIME.

Laci két évvel ezelőtt a beleegyezés, másfél évvel ezelőtt pedig az áldozathibáztatás témáját is külön videóban dolgozta fel. A beleegyezés sem csak azt jelenti, hogy nem mondunk nemet, vagy hogy hosszas unszolás után hagyjuk magunkat… Itt kezdődik a megerőszakolás, melynek skálája széles. A videókat Kisséknek és a hozzá hasonlóknak ajánlom, bár gyanítom, nem értenék, mit magyaráz itt ez a huszonéves kiscsaj…

Éljen Laci Green! Szeretném, ha minden országban lenne egy-két hozzá hasonló ember. Ha ugyanolyan széles közönséghez elérnének a közösségi médián keresztül, mint ő, az talán már önmagában megreformálná gondolkodásunkat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s