Az aranyszívű nagyi kinyitja az ajtót

Az ENSZ katasztrofálisnak nyilvánította a helyzetet a szíriai Aleppóban, miután az egyébként is gyenge lábakon álló tűzszünet ellenére újabb kórházat bombáztak le. Öt év háború után sincs semmi remény a békére. Eközben egy Idomeniben élő nagymama megnyitotta otthonát a pusztítás elől menekülőknek…

Az MSF nemzetközi segélyszervezet kórházai közül csak idén ez volt a hetedik, amit Szíriában megtámadtak. A robbantásban a környék utolsó gyermekorvosa is meghalt, az áldozatok száma megközelíti a harmincat. Az elmúlt 48 órában huszonöt percenként életét vesztette egy szíriai, szinte felfoghatatlan. Nem is csoda, hogy a menekülők újabb ezrei indultak meg Európa felé.

A görög-macedón határ keletebbi felén található kis falu, Idomeni a helyszíne az elhíresült menekülttábornak, ahol több, mint tízezer ember talált átmeneti szállásra. A falu lakossága korábban 150 fő körül volt, el lehet tehát képzelni, hogy mekkora a változás. A körülmények nyomorúságosak, a macedón-görög határ zárva, s bár állítólag megkezdték a menekültek átterelését más, újonnan létesített táborokba, egyelőre nincs sok változás.

Panagiota Vasiliadou 82 éves, idomeni nyugdíjas. Gyerek volt még a II. világháború ideje alatt, amikor az Idomenitől egyébként nem messze fekvő otthonát, Chamilo falut német szövetségre lépett bolgárok felégették. Egy szál hálóingben voltak kénytelenek menekülni a családjával, éheztek, fáztak, sok megpróbáltatáson mentek keresztül. Végül szerencséjük volt, túlélték, de Idomenibe érkezve a görög zsidók vasúti kocsikban történő deportálását is végig kellett nézniük, hiszen erre vezet a Belgrád irányába tartó vasútvonal.

Tavaly óta Panagiota folyamatosan látja a falujába érkező menekülteket, nézi a televízióban a tudósításokat. Közben mindig újra leperegnek szeme előtt a gyerekkorában átélt szörnyűségek, sok-sok emlék felidéződött. Saját egykori szenvedését fedezte fel az arab háborús menekültek arcán, átérezte a megpróbáltatásokat, s nem tudta tétlenül nézni a helyzetet. Az otthonukat hátrahagyott arabok nem kértek bebocsátást, csak egy edényt kértek kölcsön, így találkoztak. A nagymama maga invitálta őket szerény otthonába. Úgy döntött, a görög válság miatt 450 euróra csökkentett nyugdíjából főzni fog néhány emberre, és azt is megengedte nekik, hogy a fürdőszobáját használják. Öten állandóan a házában laknak, mások csak enni, fürdeni jönnek napközben.

Az özvegyasszony eleinte persze félt egy kicsit, de mikor látta, hogy karonülő csecsemő is van náluk, nem tehetett mást, behívta őket. Annak ellenére, hogy nem beszélik egymás nyelvét, Panagiota nagyon megszerette szír lakóit, ők pedig borzasztóan hálásak neki. Mamának szólítják, és mutogatva, illetve minimális angol és görög szókincsük segítségével kommunikálnak. A nagymama szeretné, ha a politikusok megnyitnák a határokat, és nem koldusként tekintenének a menekültekre. Addig is biztatja lakóit: ne adják fel.

Bevallom, én szó szerint megkönnyeztem ezt a történetet és a videókat, amelyek bemutatják a görög nagymami és a szír menekültek kapcsolatát. Sajnos az internet tele van olyan kommentekkel, melyek Vasiliadou néni kedvességét az időskori érelmeszesedéssel magyarázzák, de én szívből sajnálom azokat, akik minderre csak ezt képesek mondani. Szerintem megrendítő, hogy mennyi jóság van a néni szívében, hogy mennyire önfeláldozóan tudott segíteni teljesen idegen embereken. Talán azért érint meg mindez különösen, mert én is éreztem már, hogy mennyire sokat jelent, amikor az otthonodtól több ezer kilométerre gyakorlatilag idegen emberek a házukba fogadnak és ellátnak, még ha én nem is menekült voltam akkor. Boldoggá tesz, hogy még vannak emberséges emberek, akik képesek meglátni, hogy a másik is csak ugyanolyan, mint ő. Olyan magasságba kevesen tudunk emelkedni, mint ez a nagymama, de legalább egy keveset mindannyian tanulhatunk tőle. Ezt kívánom.

❤❤❤

a borítókép forrása: BBC
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s