Kincsesláda a pincében

A Kazinczy utcán nehéz bámészkodás nélkül végigsétálni, még akkor is, ha gyakran jár erre az ember. „Mekkája” a kluboknak és romkocsmáknak, a streetfoodnak, a zsidó gasztronómiának és a művészeteknek. Egymást érik a szokatlan kirakatok, bisztrók, szórakozóhelyek. Ha figyelmesek vagyunk, a nagy kavalkádban megakadhat a szemünk egy pici ajtón az ELTE épületével szemben. Előtte régi tárcsás telefon csücsül egy széken, mellette felirat hirdeti: Kazicum. Az ajtón túl keskeny lépcső vezet lefelé. Vajon mi lehet ez?

Ha lemászunk a lépcsőn (fejre vigyázz!), a pincehelyiségek jellegzetes dohos szaga és hideg levegője fogad. Sötét azonban nincs, hiszen itt épp a látvány a lényeg: a Kazicum egy művészeti galéria, falán körös-körül különböző technikákkal készült alkotásokkal. A képek nagy része nem szokványos csendélet vagy tájkép, sokkal inkább valamilyen fantáziavilág elevenedik meg rajtuk keresztül, de láthatóak portrék vagy éppen mandalák is. Vonzzák a tekintetet, muszáj körbejárni és egyesével megnézegetni mindet.

A Kazicum 2014. november 30-án nyílt meg jelenlegi formájában. A korábban lakatosműhelyként funkcionáló pincében először kizárólag Jancsó Zoltán festőművész alkotott. Azonban a szerencsés, frekventált elhelyezkedésből adódóan Jancsó hamar ráébredt, hogy itt érdemes galériát nyitni. Megszületett a Kazicum koncepciója: néhány kortárs művésszel összeállva úgy döntöttek, hogy a helyiség töltsön be kettős funkciót – legyen továbbra is műhely, s állítsák ki az itt alkotó művészek képeit. A képek természetesen eladók, de a bevétel teljes egészében a művészeké, nekik csupán egy csekély tagdíjat kell fizetniük, hiszen a galériának is vannak fenntartási költségei. Látogatóból egyáltalán nincs hiány, minden nap sokan jönnek, köztük rengeteg külföldi.

A Kazicum alkotói gárdája egy bővülő közösség. „Nem számít, kinek van diplomája” – mondja Lonkay Márta, aki segíti Jancsó Zoltánt a galéria működtetésében. „A lényeg csak az, hogy hozzon el párat az alkotásaiból, utána meg tudjuk beszélni az együttműködést.” Sok kép megrendelésre készül, hiszen a betévedő érdeklődők közvetlenül el tudnak beszélgetni az éppen a helyszínen dolgozó művészekkel.

CAM01404

Műhely és galéria

„Nekünk fontos, hogy a művészet legyen befogadható, emberközeli. Ez a természetes, hiszen a művész sem megközelíthetetlen személy” – meséli Jancsó Zoltán az ars poeticájukról. Jancsó éveket töltött Mexikóban, s az ott szerzett tapasztalatok nagyban inspirálják. Szeretné, ha itt Magyarországon is közvetlenebbek lennének az emberek, és tudnák élvezni a jelen pillanatot. Hiányolja még a művészet iránti igényt is. „Bár fejlődünk, Nyugat-Európához képest 30-40 évvel le vagyunk maradva. Pedig a művészet mindenkié. Akinek kevés pénze van, vehet nálunk egy képeslapot is.” Persze a másik véglet szintén létezik: az eddig eladott legdrágább festmény Gasztonyi Kálmán három képből álló alkotása volt, ami 1300 euróért talált gazdára. Jancsó erre is büszke.

A Kazicumban sok a rendezvény, valamint szorosan együttműködnek a Szimpla Kerttel. Legutóbb A lányok angyalok címmel volt látható egy kiállítás a romkocsmában. Mindemellett a diákoktól, fiatal tehetségektől sem zárkóznak el, akik gyakran jönnek ide, hogy a tapasztaltabb művészektől tanácsot kaphassanak.

Érdemes lemenni a pincébe, ha arra járunk: a pici ajtó szerdától szombatig nyitva áll, és a Kazicum nevű kincsesláda mindenki számára rejt valamit.

CAM01406


Nos, számomra mindenképp rejtett: a látogatás után több nappal sem tudtam kiverni a fejemből Nikodém Mónika ‘Rejtelmek erdeje’ című alkotását. Tegnapelőtt óta boldog festménytulajdonos vagyok. A művésznőről bővebben egy következő posztban olvashattok majd! 🙂
Reklámok

Kincsesláda a pincében” bejegyzéshez ozzászólás

  1. :O! Emlékszem, ifjú koromban én is hasonló lelkesedéssel ugrottam bele a győri belváros kincseibe és rejtett zugainak felfedezésébe – itt, Pesten még nem próbálkoztam, de azt hiszem, itt is épp úgy érdemes volna 🙂 Már alig várom, hogy ténylegesen lássam, mit választottál magadnak 🙂 (találtam egy facebook linket, de nem vagyok benne biztos, hogy ugyanaz a festmény)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s