“Csupasz lábán felhajtogatott szárú cicafarmer…”

A minap egy lányismerősöm kisebb kirohanást posztolt Facebookon a “waxolt hajú, cicanadrágos” fiúkkal kapcsolatban, mondván, hogy biztosan elvitték az ufók az igazi férfiakat, akiket szeretne visszakapni, cserébe az ilyen “vakarcsokért”. Rendben, ez egyetlen vélemény, gondoltam, de ami igazán megdöbbentett, az a poszt visszhangja volt: csaknem 100 lájk és megosztás, egyetértő kommentek női és férfi oldalról is. A halk ellenzéket alig néhányan képviseltük.

A hozzászólók közül néhányan egészen odáig merészkedtek, hogy a sorkatonaság visszaállítását kezdték el követelni. Ezen a ponton parázs vita alakult ki egy fő katonaságot ellenző, valamint a katonaságot támogató többség között, amiben a végére nem jutottak egymáshoz közelebb az álláspontok.

Induljunk ki abból, hogy a kirohanás nem a melegek ellen szólt. (A posztoló állítása szerint nem, de a leírás alapján nyugodtan szólhatott volna akár róluk is.) Az a helyzet, hogy bár remek dolog, ha nincs bennünk homofóbia, ez nem változtat a tényen, hogy ugyanúgy egy gyűlölködő, elfogult, elfogadástól mentes álláspont került megfogalmazásra, mintha a homoszexuálisokat szidta volna.
Az utóbbi fél-egy évben végre pont elindult némi értelmes párbeszéd itthon a hagyományos nemi szerepekkel illetve azok fellazulásával, átalakulásával kapcsolatban. Óriási közfelháborodást váltott ki Kövér László, majd később Ákos tavalyi megnyilvánulása a női princípiumról és a nők feladatáról. Kiss László előkerült erőszakolós ügye kapcsán, bár még mindig elhangzottak olyan vélemények, amelyek az áldozatra igyekezték kenni a felelősséget, ezek többnyire egyértelmű elutasításra találtak, és az adott médium munkatársai elhatárolódtak a felszólalóktól.

483028_10151265536908525_111239545_n

Önmagunknak lenni nem könnyű, de ha eleve nem nézik jó szemmel, még nehezebb.

El tudom képzelni, sőt, egyenesen valószínűnek tartom, hogy a szóban forgó poszttal egyetértők nagy része szintén haragudott Kövérre vagy Kissre. Azt viszont miért nem veszik észre, hogy amikor elítélik a “nőies” öltözködésű, “metroszexuális”, külső megjelenésükre kiemelten igényes stb. férfiakat, akkor ugyanazt a bántó logikát követik, mint akik kijelentik: a nő feladata a gyerekszülés és a főzés. Egy férfinak ugyanúgy nem kell szőrösnek, macsónak, keménynek lennie, ha nem akar, mint ahogy egy nőnek szabad szeretnie az akciófilmeket, vagy járhat tornacipőben. Nyilván az már teljesen egyéni és szabadon eldönthető kérdés, hogy kinek mi tetszik, vagy ki mit tart vonzónak, de az ízlésünket másokra kényszeríteni nem szép dolog. Szomorú számomra, hogy az eredeti posztot és a hozzászólások nagy részét ráadásul fiatalok írták, akik elvileg már egy elfogadóbb, új nemzedék tagjai, nem pedig egy begyöpösödött, idejétmúlt, szűk látókörű felfogás képviselői kellene, hogy legyenek.

Azon is érdemes elgondolkozni, hogy vajon néhány hónapnyi katonaság változtatna-e valamit a férfiakon, és ha igen, akkor milyen irányba. A sorkatonaság intézményének céljai között egyáltalán szerepelnie kell-e, hogy befolyásolja, vagy akár uniformizálja a férfiak öltözködését, személyiségét? Nem hinném…

Ma gyorsan változó társadalomban élünk, ahol szerencsére egyre többen merik felvállalni önmagukat, és egyre kevesebb embernek kell rejtegetnie, hogy milyen is ő valójában. Az elfogadó, befogadó szellem terjedésével még több ember lehet sokkal hasznosabb, értékesebb tagja a közösségnek. A változás mindig hoz magával némi zavart, de a békés együttélésnek és a hatékony együttműködésnek mégiscsak az volna az előfeltétele, hogy nem utasítjuk el kapásból egymást, hanem inkább megpróbáljuk megismerni, megérteni. Ki tudja, talán még az is előfordulhat, hogy a “vakarcsok” között akad néhány kedves, okos ember, akit mégsem volna jó odaadni az ufóknak…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s