Ez lehet a siker kulcsa? Ismerd fel, te miben vagy jó!

Te azzal foglalkozol, amit szeretsz és amiben tehetséges vagy? És a környezetedben élők vajon hogy állnak ezzel a kérdéssel? Sajnos túlságosan is kevés azon emberek száma, akik kamatoztatni tudnák természetes tehetségüket (a Gallup kutatása szerint csupán az emberek egyharmada). Pedig sokkal nagyobb hatásfokot lehetne elérni a munkában, és az egyének is boldogabbak lennének, ha mindenki inkább olyan jellegű tevékenységet végezne, amihez jó adottságai vannak.
Régóta foglalkoztat engem ez a téma (pl. itt, meg itt is volt erről szó), de persze alapvetően mindenki felteszi magának az élete bizonyos pontjain a kérdést, hogy akkor most merre tovább, mit is kezdjek magammal, milyen foglalkozás és karrierút való nekem.
Az már kiderült, hogy a TED-ből gyakran merítek inspirációt és tudást, és most szeptemberben, egy olyan időszakban, amikor épp megint a karrierváltáson agyaltam elég sokat, rátaláltam Scott Dinsmore 2012-es előadására, ‘How to find the work you love‘ címmel. A fura az volt, hogy tudom, hogy már jóval korábban is láttam egyszer, de akkor valahogy nem gyulladt fel az a bizonyos villanykörte. Ezúttal igen. Dinsmore mondanivalójának a lényege röviden összefoglalható: ha sikeres szeretnél lenni egy olyan munkában, amit ráadásul még élvezel is, az első (és nem egyszerű) lépés az önismeret – ez egy olyan munkafolyamat végeredménye, amin senki nem mehet végig helyetted, más nem tudja megmondani, hogy ki vagy te és mit válassz. Viszont vannak eszközök, amelyek segítenek benne. És ekkor ejtette el azt az információmorzsát, amiért nagyon hálás vagyok: önismeret fejlesztési célra ajánlotta a StrengthsFinder 2.0 című könyvet Tom Rath-től, és a hozzá tartozó online tesztet, a Clifton StrengthsFinder-t. A Donald O. Clifton pszichológusról elnevezett tesztet a Gallup tanácsadó cég fejlesztette ki. Erről akarok most írni – de előtte elmesélem, mi volt a második lépés, amit javasolt: amikor már megvan, hogy mi a szenvedélyed (the work that you can’t not do), vedd körül magad olyan emberekkel, akik szintén ez iránt lelkesednek és nagyon jók benne. Inspirálni fognak, rengeteget tanulsz majd tőlük, és ez vezet el a fejlődéshez és a sikerhez. Indoklás: annak az öt embernek az “átlaga” vagy, akikkel a legtöbb időt töltöd – nagyon nem mindegy tehát, hogy motiváló, vagy visszahúzó közegben töltöd el az idődet.

41d2b2mqkk3lNem hagyott nyugodni engem ez az egész, és kis időn belül be is szereztem a StrengthsFinder 2.0 könyvet. A rövid bevezetőben megismerjük az egyszerű alapállítást, amire a könyv épül: elért sikerünk mértéke az adott dologra ráfordított munkánk és a benne meglévő tehetségünk szorzata. Az amerikai álom, hogy bármi lehetsz, csak félig igaz. Ha keményen dolgozol, természetesen haladást fogsz tapasztalni, azonban nem mindegy, hogy min dolgozol olyan sokat: sokkal sikeresebbé válsz majd, ha azokat a képességeidet csiszolgatod, amikben eleve tehetséges vagy. És ne feledkezzünk el a fordítottjáról sem: ha valaki nem ápolja tehetségét, nem fejleszti tovább meglévő készségeit, akkor nem fog kitűnni – lehet, hogy a tehetséges, aki nem törődött vele, és a tehetségtelen, aki rengeteget dolgozott rajta, ugyanazon a közepes szinten lesznek.
A bevezető után jön az online teszt kitöltése, amihez a könyv megvásárlásakor kapott egyszer használatos kóddal férhetünk hozzá. (A teszt a könyv megvásárlása nélkül is kitölthető, de az ára ekkor is ugyanannyi.) Kellemes meglepetésként tapasztaltam, hogy maga a teszt magyar nyelven is elérhető, és a fordítás remek, ezért szerintem érdemes magyarul kitölteni. Annál is inkább, mert egy-egy kérdés megválaszolására csak 20 másodperc áll rendelkezésre (az ösztönös válasz a jó); mindig két állítás közti öt fokozatú skálán kell elhelyeznünk magunkat. A kitöltés bő fél órát vesz igénybe, melynek végén egyből megkapjuk a roppant izgalmas végeredményt. Gallupék több évtizedes kutatás és több százezer ember meginterjúvolása alapján 34 tehetséget, vagy ahogy tetszik, erősséget (strengths) írtak le. A teszt a top öt erősségünket adja meg.
Ha megvagyunk, visszatérhetünk a könyvhöz, és elolvashatjuk, hogy mi jellemző ránk, illetve milyen karriertanáccsal szolgál a Gallup, ha ez vagy az a bizonyos dolog az erősségünk. Az anyagok egyébként online is elérhetőek, ha kitöltötted a tesztet, kiegészítve YouTube videókkal, fórumokkal, további újságcikkekkel stb.
Számomra hidegrázós volt, hogy milyen alapvető és lényeges dolgokra érzett rá a teszt velem kapcsolatban, és nagyon-nagyon jó tanácsokkal is szolgált. Fontos tudni, hogy általában egyik strength sem pozitív vagy negatív önmagában: mindig attól függ, hogy milyen környezetben vagy és milyen feladatot kapsz. A fontos az, hogy olyasmivel töltsd az idődet, amiben ki tudod használni a tehetséged, illetve például egy csapatmunka során rád osszák azokat a típusú feladatokat, amiknek az elvégzésében különösen ügyes vagy. Arra is buzdít tehát, hogy ne csak magadban, hanem másokban is tudatosítsd, hogy te miben vagy jó, illetve, hogy igyekezz mások erősségeit is feltérképezni, hiszen ez egy hatékony munkahelyi együttműködés záloga lehet.
A top ötből, ami nekem kijött, megosztom veletek a top kettőt, egyrészt, hogy ne csak a levegőbe beszéljek és legyen konkrét példa is, másrészt azért, mert ezzel szeretném érzékeltetni, hogy mennyire jó szerintem a teszt. Mind az ötöt nem akarom leírni, mert az már nem biztos, hogy így ismeretlenül mindenkinek érdekes.

Input

Nagyon kíváncsi ember, rengeteg dolog iránt érdeklődik, szeret új információkra szert tenni, utánanézni mindennek. Nagy-nagy gyűjtögető is – emberenként eltérő, hogy mi az, amit gyűjt, de azért gyűjti, mert az adott dolog érdekes, izgalmas számára. Ezeket a dolgokat rendszerezi, kategorizálja, elraktározza. Egy nap még hasznosnak és értékesnek bizonyulhat, el kell tenni, vétek eldobni. Az utazás és az olvasás gyakran nagyon fontos számára, mert ezek remek lehetőséget biztosítanak új ismeretek megszerzésére.
Ez zanzásítva és szabad fordításban az Input erősséggel rendelkező emberek jellemzése. Ami engem illet, kiskamasz korom óta mindent felírtam (pl. naplóba, hogy mi történt velem, naptárba, hogy mit csináltam), minden mozi-, színház-, koncertjegyet eltettem, gyűjtöttem képeslapokat, imádtam a lexikonokat meg a szótárakat olvasni… Ha tehetem, most is elolvasok két-három hetente egy regényt vagy tudományos könyvet, az utazásról meg rengeteg szó esett a blogon, de elég az hozzá, hogy 31 országban jártam már…és folyton utazhatnékom van most is.
A teszt akkor vett meg végképp kilóra, amikor az Inputhoz írt karriertanácsok hosszú listájában a legelső helyen a következő javaslat szerepelt: “Olyan munkát keress, ahol mindennapi feladataid része az új információk begyűjtése, mint például a tanítás, kutatás vagy újságírás.” Az elsővel Tajvanban meg itthon is foglalkoztam, a kutatás tulajdonképpen a jelenlegi munkám, az újságírás pedig a leghőbb vágyam…

Connectedness

Hisz benne, hogy a dolgok nem ok nélkül történnek, és mindannyian valami nagyobb részesei vagyunk, van valami, ami mindannyiunkat összeköt. Ez azzal is együtt jár, hogy cselekedeteink visszahatnak: ha bántunk másokat, magunknak is ártunk, míg ha jót teszünk másokkal, magunkat is jutalmazzuk. A Connectedness-szel rendelkezők a hídverők a különféle kultúrájú emberek között, nagyon nyitottak és elfogadóak, s hitük (nem feltétlenül vallás!) erős.
Majdnem sírva fakadtam, amikor elolvastam mindezt, mert azonnal eszembe jutott a következő, négy évvel ezelőtt írt blogposztom. Mást nem is mondok, ez, azt hiszem, bőven elég indoklás. 🙂
Két példa az ehhez írt tanácsok közül, hogy lássátok a dolog hasznosságát: “Segíts kollégáidnak megérteni a szervezeteden belül, hogy erőfeszítéseik hogyan illeszkednek bele a nagy egészbe, ezáltal elérheted, hogy fontosnak érezzék magukat.”
“Vedd fontolóra a tanácsadói szerepet, mert segíthetsz az embereknek meglátni az összefüggéseket és célt a kis hétköznapi dolgokban is.”

Minden strength-nek ilyen jópofa neve van egyébként, s a könyvben ábécérendben találhatóak, Achiever-től Woo-ig. Annyira rá voltam kattanva a tesztre, hogy nem bírtam magammal, és a barátommal meg az öcsémmel is kitöltettem (=vettem nekik kódot). Persze már előre próbáltam megtippelni, hogy mik lesznek nekik a top 5-ben, egyet-egyet sikerült is eltalálni. A teszt náluk is jól működött, pontos jellemzést adott róluk.

Ha a lelkendezésem hatására véletlenül kitöltenéd a tesztet (vagy akár már korábban kitöltötted, ki tudja), kérlek-kérlek írj nekem pár sort, baromira érdekel, hogy kinél mennyire működik!!!
Számomra a következő lépés a könyv által adott tanácsokat megfogadni, és folyamatosan átültetni őket a gyakorlatba – már így sem érzem kidobott pénznek a tizenöt dolcsit (sőt), de az egésznek elsősorban így van értelme. Addig is melegen ajánlom, és nagyon boldog vagyok, hogy (talán az Input skillem hatására 🙂 ) rátaláltam.

Reklámok

Ez lehet a siker kulcsa? Ismerd fel, te miben vagy jó!” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s