Nemzeti/kulturális öntudat – mit jelent és mire jó?

magyar-nepmesek-osszes_1352948430Tegye fel a kezét, aki a kép láttán még elkezdte fütyülni a rajzfilmsorozat zenéjét, vagy legalábbis el tudja fütyülni, ha akarja! 🙂 Apróság, de az ilyen kis dolgok is hozzátartoznak ahhoz, hogy mi köt össze minket, magyarokat, mi az, amit egymásnak nem kell magyaráznunk, a külföldiek viszont aligha ismerik.

A pár nappal ezelőtti nemzeti ünnep és a közelgő utazásom apropóján megpróbálom a kicsit talán szerteágazó, mostanában a fejemben kavargó gondolatok egy részét összefoglalni, amik igencsak a különböző kultúrák körül forognak, talán nem meglepő módon.

Mit jelent neked, hogy magyar vagy? Egyáltalán, elgondolkodtál már rajta, hogy miből is áll ez az identitás, mik azok a dolgok, amikkel azonosulni tudsz, amiktől igazán ehhez a kultúrához, nemzethez tartozónak érzed magad? Kíváncsi lennék, hogy erre kinek mi a válasza. Talán majd később én is összeírok egy listát, mert az ilyesmin gondolkozni kell. Itthon sokszor nem is gondolkozunk el rajta, a különbségek, a tulajdonságok akkor ütköznek ki, amikor idegen kultúrkörbe kerülünk, és szembesülünk vele, hogy melyek azok az addig evidensnek tűnő dolgok, amik máshol egyáltalán nem úgy vannak/működnek. Vagyis felszínre kerülnek az ‘ők’ és ‘mi’ kategóriák. Nemsokára ismét ilyen élményben lesz részem, ezért aztán mostanában erősen foglalkoztat a témakör, hogy mit is fogok én Pakisztánban képviselni.

Miért jó, hogy olyan sokféle kultúra alakult ki? Mi értelme van a nemzeti identitás meghatározásának, egy nemzeti öntudat kialakításának? Mi a haszna mindennek, miért fontos? Többek között ezek azok a kérdések, amiket nemrégiben feltettem magamnak. És találtam válaszokat, mindjárt le is írom, de kíváncsi vagyok arra is, hogy vajon a ti válaszotok egyezik-e ezzel, vagy eltérő.

Mint ahogy a dolgokról sokféleképpen lehet gondolkozni, és ahogy ugyanazt a feladatot rengetegféleképpen el lehet végezni, úgy az emberi életet is számtalan módon élhetjük. Az életmódra, az életben fontos értékekre adott válaszok a különböző kultúrák, és az ebből kinövő nemzeti identitások. Minden népcsoportnak más a történelme, aminek során kialakultak a rájuk jellemző tulajdonságok, normák és szokások; ami hatott rájuk, aminek a tapasztalatai alapján fejlődnek, mennek valamerre. Mindez a tapasztalatoknak egy nagyon színes tárházát adja. Szerintem borzasztóan fontos, hogy tiszteletben tartsuk ezért egymás gondolkodásmódját, szokásait, értékeit, ugyanakkor érdemes nyitottnak lenni és tanulni is egymástól, hiszen sok olyan dolog lehet, ami a mi kultúránkban hiányzik, javítandó, de másoknak van rá jó megoldása. A történelem során sok találmány és eljárás terjedt ezen az úton, persze aztán mindenki a saját magának megfelelő módon alakította át az alapötletet vagy alapgondolatot. A kultúrák közötti kapcsolatokat én ha lehet, a tolerancia, a tisztelet és az érdeklődés talajára helyezném. Ez sokszor távol áll persze a valóságtól, és konfliktusok, érdekellentétek persze úgyis mindig lesznek, mindenesetre legalább egyéni szinten törekedhetünk a fentiekre. Néhány kedvenc idézet:

“Human beings, like plants, grow in the soil of acceptance, not in the atmosphere of rejection.”

“A man’s feet should be planted in his country, but his eyes should survey the world.”

Még nem írtam a nemzeti identitásról. Ez tulajdonképpen szerintem némileg hasonló a valláshoz: akárcsak a hit, a nemzeti öntudat is egy keretet ad az embernek, még ha kevésbé egyértelműt is. Identitást mindenesetre találhatunk benne, s a legtöbb ember számára ez nagyon fontos és jó érzés, hiszen szeretünk tartozni valahová. Hontalannak, sehová sem illőnek lenni nem jó. A “ki vagyok én?” kérdést nagyon nehéz megválaszolni, de legalább már elmondhatja az ember: európai vagyok, magyar vagyok.
Viszont én nem elégednék meg ennyivel: a kultúrán felül a nemzeti öntudat arra is jó, hogy képviselni tudjuk azokat az “elemeket”: értékeket, szokásokat, tapasztalatokat, amiket a mi népünk, a mi hazánk tagjai vallanak, gyakorolnak, tudnak. Így lehetünk jó tanítói mindennek, és így tanulhatunk másoktól is: ha ők a saját nemzetüket ugyanígy képviselik. A jelképek, himnuszok, zászlók, ünnepek mind-mind segítenek mindebben, emlékeztetnek arra hogy kik vagyunk és hogy nekünk mi a fontos, általuk könnyebben átéljük, könnyebben azonosulunk mindazzal, amit az adott nemzet tagjának lenni jelent. Akár így is lehet.
Na persze magának az államnak is fontos, hogy a polgárai nemzeti öntudattal rendelkezzenek: a nemzetiség fontosságát azért is szokták hangsúlyozni, hogy ezáltal a társadalmuk hasznos és felelős tagjaivá váljanak az egyének. Ennek fontosságát persze nemzetiségi tudat nélkül is be lehetne látni, de nyilván érzelmi kötődés segítségével még inkább motiválttá válnak az emberek.

Nem egyszerű ez a téma, és sokféle definíció adható azokra a dolgokra, amikről írok. A kultúra például nem választható el a társadalomtól (nem létezhet egyik a másik nélkül), a társadalom pedig az egyének kapcsolatrendszere. Erre gondolva aztán végtelen sok apróság eszünkbe juthat, ami következetesen a kultúránknak is részét képezi.

Nagyon hamarosan írok még folytatást ehhez a témához kapcsolódóan, és az utazáshoz kötődő előkészületekről is itt az ideje írni – mindössze egy hét múlva indulok! Kicsit sok volt mostanában az elintéznivaló, meg néhány áramszünet és internetkimaradás is nehezítette a dolgomat, de most már többször fogok jelentkezni, ígérem.

Reklámok

Nemzeti/kulturális öntudat – mit jelent és mire jó?” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s