Még több ajándékötlet karácsonyra (vagy akár más alkalmakra)

I WANT MOAR!

Nem akarok shopaholicnak tűnni, de így karácsony előtt érthető módon nekem is pörög rajta az agyam, hogy kinek mit adjak ajándékba. Nem mellesleg azért is, mert Afrikán (és az Antarktiszon :P) kívül minden földrészen van ismerősöm vagy rokonom, úgyhogy azon is sokat gondolkoztam, nekik mit küldhetnék. Egyelőre Ázsia van letudva, Amerikába és Ausztráliába még kellene valami. 🙂
Visszatérve Európába: bár már írtam egy posztot karácsonyi ajándékötletekről tegnapelőtt (tavaly pedig egy kívánságlistát, ami akár szintén segítség lehet valakinek), annyira tele van a fejem mindenfélével, hogy úgy döntöttem még egy bejegyzésben összeszedek néhány dolgot. Azt előrebocsátom, hogy ezek nem olyan ajándékok hogy menj el az x plázába és vedd meg ezt és ezt a divatos k**** drága csizmát mert az márkás és király, vagy vegyél iPadet/laptopot/még egy tévét, hanem inkább igyekeztem kreatívabb, egyedibb dolgokat összeszedni, amire nem biztos hogy mindenki kapásból gondolna. A legnagyobb része a néhány ezer forintos kategória (de mindegyik 10 ezer alatti), amit a hozzám hasonló nem túl gazdag egyetemista is ki tud fizetni. (Ah, jó érzés leírni hogy egyetemista, amíg még megtehetem. :P) Továbbá azoknak is jó hírem van, akik fiúknak akarnak ajándékot venni…ezúttal sikerült nem csak lányos, hanem legalább uniszex, de néhány tényleg fiús ajándékot is összeszednem. 🙂 Nem mindenhol ajánlok konkrét dolgot, van ahol csak magát az üzletet/webshopot. Na, megint sikerült terjengős bevezetőt írnom, vágjunk bele!

Például ezt: gyurmalag, vagy angol nevén thinking putty 😀

Az előző bejegyzésben említettem a Pacman cookie cuttert a Formából – nos, a Forma mellett van még két nagyon hasonló üzlet, amit tudok ajánlani, ha valaki egyedi/vicces/kreatív ajándékot keres: bigyóshop és kütyüshop. Nem biztos, hogy itt kapjátok a leghasznosabb ajándékokat, de esélyes, hogy a legviccesebbeket igen. 🙂 Fiúknak-lányoknak, kicsiknek-nagyoknak van mindenféle cucc. Talán a nagymamámnak azért nem itt vennék ajándékokat, de ki tudja. 😛

Egy icipicit hasonlít az előzőekre, de azért mégis eltérő a következő ajándéktippem. Néhányan biztosan ismeritek a Sugarshop nevű cukrászdát a fantasztikus sütemény-, muffin- és tortakölteményeikről. De azt se felejtsük el, hogy ők egyben bolt is, és egy csomó ajándéktárgyat árulnak. Persze a cukorkák, nyalókák, csokik is jó ajándékot képezhetnek karácsonyra, azért érdemes az egyéb ajándékokra is vetni egy pillantást, mint például ezek a süteménynek kinéző szájfények. A honlapon most már egy csomó ajándéktárgy fenn van (bár árak nélkül, ejnye), nem vagyok meggyőződve róla hogy az az összes, én a nyáron ottjártamkor csomó minden mást is láttam. A kínálat mondjuk tuti gyakran változik, mindenképpen érdemes személyesen  is megnézegetni.

Mercedes-Benz modellautó, 1940Ft

Aki a retró ajándékokat kedveli, annak két ötletem van. Az egyik a Játék Anno nevű üzlet és webshop. A boltjuk a Teréz körúton található, de ha valaki online szeretne rendelni, azt is megteheti. Egyszerűen hihetetlen választékuk van a néhány száz forintostól a több tízezer forintosokig, és nagyjából mindent meg lehet itt találni, ami néhány évtizeddel ezelőtt még gyakori és kedvelt volt. Búgócsigák, hintalovak, felhúzós játékok, zenélő dobozok, perselyek, logikai játékok, hógömbök… A lista végtelen.
A másik retró ötletem a papírszínház. Ezzel a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban találkoztam, és teljesen elbűvölt. Ha lennének gyerekeim, most biztos ezt kapnák tőlem és egy csomót játszanánk együtt. 🙂 Arról van szó, hogy színes nyomtatott papírlapokból (ami tök laposra van csomagolva eredetileg, praktikus) összerakhatsz egy kis színházat, tetővel, színpaddal, függönnyel, háttérrel, három dimenziós lesz az egész. Ehhez pedig lehet venni mesebetéteket (pl. Piroska és a farkas, Jancsi és Juliska…), amiket aztán kivághatsz, oldalról belecsúsztathatsz, és lehet őket mozgatni. Vagy akár te magad is gyárthatsz bele figurákat és új háttereket, ha elég kreatív vagy hozzá. Az interneten kutakodva találtam egy hasonlót, ahol leírják, hogy ez egy japán eredetű játék. Azonban a Vörösmarty téren kapható változat sokkal olcsóbb ennél. Azt hiszem maga a színház 3600Ft, a mesebetétek pedig olyan 2000Ft körül lehettek (bocsánat, nem emlékszem pontosan, de biztosan ekörül volt az ár). Ugyanazon a standon egy csomó más retró ajándék, félig-meddig bűvészkellék is kapható. 🙂

Lovagos, építős, gazdálkodós...

A játékoknál maradva, de egy kicsit idősebb korosztályt is megcélozva ajánlanék néhány társasjátékot. Ez a barátaimnak nem lesz újdonság, mert sokat szoktunk vele játszani, de másoknak talán még tudok újat mondani. A legjobb társasjáték, amivel eddig játszottam, a Carcassonne: taktikázós, nem ismétli önmagát, és akár hatan is lehet játszani.
A második legjobb pedig a Catan. Úgy látom, már van belőle valamilyen új kiadás. Nekem még a régi van meg, de az új is biztosan ugyanolyan jó. Ezt hárman vagy négyen lehet játszani.
Mindkét játékhoz kapható egy csomó kiegészítő, amikkel együtt már kicsit drágább mulatság a dolog, de apránként azért meg lehet azokat is venni. 🙂 Kezdetnek pedig az alapjáték is tökéletesen megfelel.

Sörkedvelő ismerőseitek számára van egy remek ötletem: Delirium Christmas, avagy eredeti nevén Delirium Noël. Ez egy nagyon tuti belga sör, a Delirium Tremens karácsonyi kiadása, más, némileg ünnepi jellegű fűszerezéssel. A delíriumos állapotunkban megjelenő rózsaszín elefántok is mikulássapkát húztak. A sörhöz képest ütős alkoholtartalom viszont maradt, 10%-os italról van szó! Kapható a már többször emlegetett Vörösmarty téren, valamint a Bem rakparton található Belga sörözőben (egyébként van még két másik karácsonyi sörük, de sok más fajtából is válogathatunk, ha szeretnénk).

Lenne néhány javaslatom egyedi kiegészítőkre, meg részben ruhákra is. Aki némileg “zöld érzelmű”, szóval nem áll tőle távol a környezetvédelem, és szereti a kreatív dolgokat, annak ajánlom a Medence Csoport újrahasznosított reklámmolinóból készült táskáit és pénztárcáit, amik az ötletes RE+KLÁM név alatt futnak. Többször tartanak Táskaműhelyet is, ami azt jelenti, hogy te magad választhatod ki az alapanyagként felhasználandó molinót, a szabásmintát, a pántot, a díszítést, szóval a táska minden részét, ők pedig összevarrják neked. (Néhány évvel ezelőtt én is gyártottam náluk egy táskát, ami baromi jól nézett ki, és sok ideig használtam is, csak túl vékony pántot választottam hozzá, meg rossz megoldást a táska bezárására, ezért ma már annyira nem hordom. Érdemes kikérni a tanácsukat tehát, aki tapasztalatlan, mint én. 🙂 A molinó viszont elnyűhetetlen, nem fog elszakadni, az biztos.)

A Medence Csoport MakettLabor nevű boltja a Pipa utcában

Ha nem szeretnél mászkálni, hanem inkább otthonról elintéznéd az ajándékvásárlást, akkor van pár jó tippem az online shoppinghoz. Igaz, most már kicsit túl közel vagyunk a karácsonyhoz, és a szállítási idők miatt nem biztos, hogy meg fog érkezni a cucc, azért leírom – ki tudja, lehet, hogy valaki néhány emberrel később karácsonyozik, meg egyébként is ezek az ötletek nem csak karácsonyra jók, érdemes őket elraktározni máskorra is. Először is, hogy egy uniszex ajándékötlettel kezdjek, ott van a Threadless. Ez az oldal úgy működik, hogy bárki beküldhet nekik pólódesign ötleteket, amikre pedig az ott regisztrált több ezer felhasználó szavaz. A legtöbb szavazatot kapott munkákból aztán póló vagy pulcsi lesz, így mindkét fél jól jár: a tervező is kap egy csomó pénzt a Threadlesstől, ők pedig természetesen az eladott ruhákból profitálnak. Amúgy már nem csak pólóik vannak, hanem jegyzetfüzetek, táskák, laptopmatricák stb., ezekre is a pólóként népszerű designokat nyomtatják rá. Vannak fiús, lányos, uniszex, meg gyerekeknek való cuccok is, én speciel órákig el tudom nézegetni, vagy azért mert vicces, vagy azért mert aranyos, vagy pedig egyszerűen azért mert nagyon szép és kreatív az összes. Érdemes feliratkozni a hírlevelükre ha tetszik, mert csomószor vannak akciók, és akkor akár féláron vagy még több kedvezménnyel juthatsz hozzá a cucchoz.

Talullah Tu: Gold Spiral Shell Crystal Ring (£18.00)

Barátnőnek/anyukának szép ékszert szeretnél? Most kommentár nélkül néhány webshop (drágábbtól az olcsóbbig sorrendben): Talullah Tu, Get More Beautiful, WiredNoli (igen, tudom, róla már írtam és a barátnőm, de azóta még sokkal ügyesebb lett a művésznő :)).

A másik külföldi webshop, amit én szeretek, az az ASOS. Óriási előnye, hogy ingyenes a szállítás mindenhová. A nagyon olcsótól a nagyon drágáig itt is van minden, és ahogy a Threadlessnél írtam, itt is érdemes feliratkozni a hírlevélre ha többször vásárolsz tőlük, mert gyakorlatilag mindig van valamilyen akció.

A következő ötletemet úgy érzem már az előző karácsonyi ajándékos posztba bele kellett volna írnom, mert oda talán még jobban illik. Vegyetek a családnak fondükészletet! Én néhány éve vettem és bombasiker volt. A Butlersben háromféle is kapható – Bobby Brown (csokifondü), I melt for you (szintén csokifondü, de hóember alakú), Swiss Kiss (sajtfondü). Egy kis csokival/sajttal és mártogatnivalóval (pl. keksszel) együtt igazán szupi kis ajándék.

A kultúrakedvelőknek néhány ötlet: színházjegy vagy koncertjegy. Ez aztán olyan ajándék ami bárkinek örömet okozhat, nemtől és korosztálytól függetlenül.
És tudom, hogy ez végképp nem újdonság, de könyv. Az mindig jó, és ilyenkor van egy csomó akció, pl. a Typotex az összes könyvét 40-50%-os kedvezménnyel adja december 23-ig. Aki nem regényolvasós, annak adjatok egy könyvet a hobbijával kapcsolatban, ma már mindenről mindent meg lehet találni. 🙂

A végére két DIY ajándék. Készíts fényképalbumot a közös képeitekből, pár személyes megjegyzéssel. Ez nagyon cuki. Vagy nagymamik biztosan örülnek annak is, ha kapnak egy fényképalbumot a gyerekeikről és az unokáikról. Bevallom az enyém idén ezt (is) fogja kapni, itt nyugodtan leírhatom mert ő nem internetezik. 😛 Ugyanennek az ötletnek egy másik változata, hogy készíts a fotókból naptárat 2012-re. A megszerkesztett és kinyomtatott képeket akármelyik fénymásolószalonban összespirálozzák neked, és a jó minőségű fotónyomtatás sem nagy költség ma már. Persze más technikával is készülhet a naptár.

Hát ennyi, remélem adtam pár ötletet mindenkinek, úgy érzem ez elég terjengős poszt lett… 🙂 Mindenkinek nagyon boldog karácsonyt kívánok, bár addig még valószínűleg jelentkezem.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s