Educate yourself! Szokások, ideálok, és ami mögötte van

A közelmúltban több helyről több olyan hatás ért, ami újfent rádöbbentett, hogy egyrészt mennyire szerencsés helyzetben vagyok (csak úgy, mint feltételezhetően azoknak a nagy része, akik ezt a bejegyzést olvassák): egy olyan európai társadalomban élek, ahol van lehetőségem tanulni, vannak emberi jogaim, nincs háború… Másrészt pedig (és ez ennek a posztnak a fontosabb mondanivalója), hogy mennyire fontos, hogy ezt a szerencsés helyzetet kihasználjuk: legyünk nyitottak az új gondolatokra, kérdőjelezzünk meg dolgokat, például azt, hogy bizonyos szokások és szabályok miért is alakultak ki a társadalmunkban, mi értelmük van (ha van nekik egyáltalán). Alakítsuk ki a saját jól megalapozott véleményünket sok tanulással, olvasással és gondolkozással ahelyett, hogy másoktól átvennénk értelmetlenségeket, mert már x és y is ezt csinálta, akkor biztosan jól van és helyes. Természetesen nem azt mondom, hogy a hagyományoknak nincs értelme és nem tisztelendők, csak azt, hogy legyünk kellően kritikusak mindennel szemben.

“That’s how things are done around here.”

Erről beszélek. Ez a történet sajnos túlságosan is jól bemutatja sok rossz gyakorlat működését a társadalmakban. Néhány napja tökéletes példát találtam a képen jellemzett folyamatra a korábban a Spektrumon sugárzott “On the Spot” című műsorban. A tévében rövid részleteket adtak csak belőle most (mert ezek már 1-2 éves felvételek), de szerencsére YouTube-on megtaláltam a teljes műsort. A két epizód, amivel most példálózni szeretnék, Mauritániáról és Etiópiáról szól. Ha van kb. kétszer negyven percetek, akkor nagyon tudom ajánlani, hogy nézzétek végig ezeket a felvételeket – a videók a bejegyzés végén találhatók. Mélyen elgondolkodtató és megindító mindkettő, bevallom én kicsit megkönnyeztem mind a két filmet. Ha nincs időtök végignézni, akkor is érdemes továbbolvasni, egy pár dolgot elmesélek abból amiről szólnak.
Itt vannak ezek a gyönyörű és kedves afrikai emberek, és a társadalmuk fejletlensége miatt rengeteg fölösleges szenvedésben van részük. A videókban érintett témák hátterében nagyon komplex problémák állnak, egy blogposztban lehetetlenség is lenne mindent részletekbe menően tárgyalni. Szeretném azért leírni az ezzel kapcsolatos gondolataim egy részét…

Mauritánia a mai napig rabszolgatartó ország, hiába illegális hivatalosan ott is a rabszolgaság intézménye. A videó tanúsága szerint sajnos maguknak a kormánytagoknak a házában is rengeteg rabszolga van. A kicsit tehetősebb mórok, vagy azok leszármazottai megtehetik ezt a feketékkel, mert azoknak nincsenek igazán eszközeik az ellenállásra: nem tudják érvényesíteni a jogaikat, mert nincs pénzük, nincs munkalehetőségük, nem eléggé (vagy egyáltalán nem) tanultak, európai szemmel azt mondhatnánk, semmijük sincs. A női rabszolgákat sokszor szexuálisan is zaklatják a tulajdonosaik. Igazán tiszteletre méltó, hogy néhányan elszöknek a gazdáiktól – akár rosszabb körülmények közé, mert így már nincs mit enniük- , de megpróbálnak ellenállni és egy szebb jövő érdekében cselekedni. Másként semmi nem fog változni.
A másik nagy téma, amiről a Mauritániában forgatott videó szól, az az ottani nőideál: a nyugati kultúrával ellentétben náluk a nőknek nagyon kövéreknek kell lenniük, ez számít kívánatosnak és szépnek. Az ideális testtípus elérése érdekében borzasztó sokat szenvednek a nők – vidéken a gazdag családok lányai kicsi koruktól fogva hízlalótáborokba kerülnek az esős évszakban, amikor van elég ennivaló. A cél, hogy nagyjából 12 éves korukra 100 kiló fölé hízzanak, és férjhez menjenek. Veréssel, fájdalmas helyeken való csipkedéssel és egyéb kínzásokkal kényszerítik őket evésre. A városokban pedig olyan tablettákat szednek, amelyeket tehenek számára fejlesztettek ki, hogy többet legeljenek – természetesen borzasztó mellékhatásai vannak.
Az elhízás egészségre káros hatásairól a legtöbben még csak nem is hallottak, sőt, nem is hiszik el, hogy létezik ilyesmi. Nem csoda, hiszen se írni, se olvasni nem tanultak meg, s egész életükben nem láttak mást, mint hogy minden nőt hízlalnak, akinek a szülei ki tudják fizetni mindezt. A vékony lányok szégyenkezve takarják magukat a kamera elől…ők csúnyának gondolják magukat. A férfiak? Már a kisgyereknek, de a kamasznak is csak a kövér nő tetszik, de ennek okaként csak egy dolgot tud felhozni: az apja és a nagyapja is azokat szerette… A majmos kísérletre tudok csak visszautalni.
Az jutott eszembe, hogy a mi társadalmunkban sokan hasonlóan extrém procedúráknak vetik alá magukat a kívánt testalkat elérése érdekében: zsírleszívás, plasztikai műtétek, önsanyargató diéták. Szerencsére az ilyen emberek aránya sokkal kisebb, mint Mauritániában azoké, akiket hízlalnak, és a túlsúlymentes test természetesen egészségesebb is, mint a százkilós. Mégis valamelyest szégyenletes, hogy sok nő még az adott lehetőségek mellett sem képes kritikusan gondolkozni, utánaolvasni a dolgoknak, és belátni, hogy az anorexiás ideálképet a média, a reklámok, a magazinok erőltetik ránk, mert nekik mindez üzlet. Nem tudnak egészséges énképet kifejleszteni. Persze tudom, nem könnyű mindez, a társadalom hatása, az onnan érkező nyomás nagy erőt képvisel, és persze az sem mindegy, ki milyen családból érkezett, milyen háttérrel rendelkezik. Valamilyen szinten mégis mindannyiunknak érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy amit csinálunk, azt önmagunkért vagy másokért tesszük.

Az etiópiai videó bizonyos részét elsőre nem is voltam képes megnézni, aztán félig eltakart szemmel sikerült. Arról van szó, hogy ott a nőket is körülmetélik baba korukban, ami azt jelenti, hogy levágják a csiklót, és gyakran a szeméremajkak egy részét is.
Egyszerűen megszakadt a szívem, miközben végignéztem, hogy ott van egy gyönyörű és tündéri, egészséges 1 éves kislány, és ilyen szenvedésnek teszik ki, sőt, egy életre megcsonkítják, gyakorlatilag a tudatlanság miatt. A videóból két indoklás hangzott el: egyrészt, hogy így nevelnek erkölcsös nőket (mint a videóból is kiderül, Etiópia mélyen vallásos ország), másrészt pedig a már az előző videóból túlságosan is ismerősen csengő “a nagyanyámat is körülmetélték, ahogy engem is, ezért most én is körülmetéltetem a lányomat…”

Ne értsetek félre, ezek az emberek imádnivalóak és okosak és kedvesek, de nagyon szegények és nagyon tanulatlanok, és mindez szörnyű dolgokhoz vezet. Ami csodálatos, hogy ők még az éhezés és rengeteg probléma közepette is tudnak mosolyogni és boldognak lenni. Mi is tanulhatunk hát tőlük bőven. De borzasztóan fontos lenne, hogy segítsünk nekik. Van egy személyes tapasztalatom mindezzel kapcsolatban: még tavasszal, amikor a külföldi gyakorlatomra készültem, beszélgettünk egy AIESEC-es lánnyal, Antal Brigivel, aki korábban Elefántcsontparton töltött három hónapot. Ott rengeteg az AIDS-es beteg, de ott is borzasztóan tudatlanok az emberek, sokan óvszerről még nem is hallottak, ráadásul a vallásosság is akadályt képez. Brigi mesélte, hogy egy alkalommal valamilyen felvilágosító órán nagy felháborodást keltett, amikor kimondta a “condom” szót: még erkölcstelenségre neveli a lányokat…

Én tisztelem a vallást és úgy gondolom, hogy nagyon sok jó dolog származhat belőle, ugyanakkor pusztító ereje van, amikor tudatlan környezetben kialakult káros szokások mögé állítják indoklásként.

A fő mondanivalóm mindezzel tehát az volt, hogy bár a mi társadalmunk egy felvilágosultabb és tanultabb közeg, mi is sok olyan szokással élünk együtt, amelynek nem feltétlenül van értelme, sőt, akár igen káros is lehet. Biztos hogy az neked (és másoknak) a jó, ha luxusautót veszel, ha dohányzol, ha drogozol, ha minden nap megeszed az xy joghurtot stb., csak azért mert mások ezt csinálják, ez a menő, a reklám azt mondta? Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy utánaolvashatunk mindennek és senki sem kényszeríthet valamilyen magatartás követésére. Éljünk tehát a jó lehetőségeinkkel!
Zárásként a megígért videók (alternatív linkekkel, ha a YouTube-ról eltűnne):

On the Spot: Etiópia

On The Spot: Mauritánia

Reklámok

Educate yourself! Szokások, ideálok, és ami mögötte van” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s