Póló és farmer mögé rejtve

b16529db109b7033a1e2b25be2853a42Néhány hete láttam egy videót, amiben Hank Green arról énekel, hogy pólót és farmert hord, mert az úgymond neutrális öltözetnek számít, és így senki sem alkothat igazán véleményt róla pusztán az alapján, hogy ránéz. Csak úgy lehet megismerni, ha beszélgetnek vele. És tulajdonképpen igaza van, azt hiszem, a férfiaknál mindez tényleg működik. Ha ránézünk a bal oldali képre, a ruha alapján meg tudjuk mondani, hogy milyen személyiségű, anyagi helyzetű, korú az illető? Szerintem nem. Gyakorlatilag bárki lehet.

Azon gondolkodtam, hogy a nők számára létezik-e ilyen ruha? Minimális mértékben talán a nőknél is működik a farmer és póló kombináció, de milyen érdekes: ha egy nő ezt a kombinációt választja, az már önmagában azt sugallhatja, hogy ő egy egyszerűbb, konzervatív lány, esetleg hogy nem olyan gazdag, nem túl kreatív vagy nem törődik annyit a külsejével.25616629-girl-with-short-hair-wearing-a-white-t-shirt-and-jeans-against-a-dark-background Pláne, ha mint ezen a képen, nem mondjuk egy magassarkút, hanem egy tornacipőt választ hozzá. Gondolnánk ezek közül bármelyiket is a fenti képen lévő férfiról? Szerintem nem. Természetesen lehet, hogy ezek közül egyik sem igaz, és a lánynak csak épp ilyen kedve volt, vagy olyan programra megy, ahová ez a kényelmes, de ha a hétköznapi életben egy lányt ilyen egyszerű ruhában látunk (és nincs információnk a szituációról), az akkor is egy sor feltételezést kelt bennünk a személyiségére vonatkozóan.

Persze nyilvánvaló, hogy beszélgetés nélkül sem a ruha az egyetlen, ami alapján ítélünk, hiszen a környezetből, a társaságból, a helyszínből, az időpontból és még ezernyi más dologból is nyerünk információkat. De azért elég idegesítő, hogy ha egy lánynak az a célja, amiről Hank a dalban énekel, azt nem igazán tudja megvalósítani. Mondjatok már nekem olyan ruhát, amit ha egy lány felvesz, az semmit nem sugall a környezetének! Nekem nem jut eszembe ilyen.

Különben mindez nem feltétlenül baj, és sok nő élvezi, hogy öltözködhet, hogy kifejezheti a személyiségét a ruháján, a haján, a sminkjén keresztül. Na meg persze, hogy tetszhet másoknak. Mindez szórakoztató, és bizonyos esetben a művészet egyik formája is egyben. De azért sokat elárul a társadalomról és a belénk kódolt nemi szerepekről: a nő legyen szép, csinos, ápolt stb. Ma már talán a férfiak esetében sem elég, ha egy fokkal szebbek az ördögnél, de metroszexuálisok ide vagy oda, a legtöbben mégsem gondolunk túl sok mindent a farmernadrágos-pólós férfiakról.

Reklámok

Póló és farmer mögé rejtve” bejegyzéshez ozzászólás

 1. “ha egy nő ezt a kombinációt választja, (…) nem túl kreatív vagy nem törődik annyit a külsejével.” – ha egy ffi öltözik így, nekem az is ezt sugallja. de mennyire hogy. akkor is, ha “gyikos póló”* van rajta és nike cipő… jellemző persze, hogy a munkahelyen pont két ilyenképpen öltözködő nővel vagyok baráti kapcsolatban.

  az persze igaz, h uniformizált uniszex gender-őrült, torz és nemi szerepeket negáló világunkban ez az uniformis a legtipikusabb és legsemlegesebb. ja és jó a hóesés! 🙂

  *a vádlott származásúak így mondják a lacoste-ot XD

  • Na hát igen, az se mindegy, ki néz rád…bonyolult ez, nem lehet egy posztban megmondani a tutit, csak érdekes gondolat vagy gondolatmenet volt számomra.

   “Vádlott származásúak ” xD Én nemrég hallottam tőlük egy jót: “gákki” = Gucci :))

   A hóesés az jópofa wordpress feature, már tavaly is volt, úgyhogy most automatikusan bekapcsolták. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s