Hegyvidék pláza

A környékünkön egy már viszonylag régóta üresen álló üzlethelyiségeket tartalmazó létesítményt néhány hete a földdel tettek egyenlővé, mert a helyén új, 6000m²-es pláza épül majd, Hegyvidék Bevásárlóközpont néven. Várhatóan 2012-re lesz kész, és még kérdőívet is dobtak be a postaládánkba, hogy felmérjék, a lakosságnak milyen üzletekre van igénye.

Alapvetően három dolgot akarok ezzel kapcsolatban leírni. Az első, hogy milyen elképesztő látvány és érzés, amikor egy évtizedek (najó, esetemben még csak másfél évtized) óta megszokott épületet a szemünk láttára bontanak le. A pusztítás mértéke és látványa lenyűgöző, rájön az ember, hogy mennyire semmiség egy házat lerombolni. Az jutott eszembe, hogy hasonló érzése lehetett az embereknek a háborús pusztítások után egy-egy városban – persze az ezerszer erősebb érzés ennél.
Le is fényképeztem, annyira furcsa volt nekem. Íme a pusztítás egy pillanata, azóta egyébként már csak föld van a helyén, lapos az egész…

A második dolog az ambivalens érzésem azzal kapcsolatban, hogy még egy plázát építenek oda. Ezzel együtt három építkezés zajlik jelenleg a környékünkön, és a közelmúltban is volt egy viszonylag nagyobb beruházás. Végül is mindegyik elég szép és jó, de akarva-akaratlanul az van bennem, hogy hagyjanak meg inkább több parkot, zöld részt, ha már ez amúgy is a 12. kerület profilja.
Az említett beruházás a Gesztenyés-kert területén létesített Sportmax, ami egy hatalmas uszoda és sportkomplexum, ha nem is csillagászati, de semmiképp sem olcsó árakkal. A legjobb, ha térképen megmutatom, mire gondolok.

A képen látható a Csörsz-Alkotás-Jagelló-Sirály utcák által határolt Gesztenyés kert, vagyis az, ami maradt belőle. Ha jól gondolom, akkor annak idején az egész egy nagy park volt. Mikor ide költöztünk, akkor már benne volt a Novotel Hotel és a Kongresszusi Központ, valamint az a két betoncsík, ami a Kongresszusi Központ parkolója. Azóta felhúzták oda a Sportmaxot (igen, a Google Maps pöttye egy kicsit rossz helyen van), látható, hogy van benne focipálya, kinti úszómedence, parkoló, és két fedett csarnok, az egyik tetején egy mini korcsolyapályával. Gyakorlatilag már el is veszett a park 2/3-a.
A Sirály utcától balra láthatjátok azt a kis kupolás létesítményt, az a MOM Művelődési Ház, amit most szintén teljesen átépítenek, már lassan kész is vannak vele. Nyílt benne egy méregdrága étterem, a Larus, és egyébként ez az építkezés gyakorlatilag megszüntette a Sirály utcának ezt a szakaszát, tehát a Google Maps felvétele már elavult. Sőt, nem csak az utcát szüntette meg, hanem a Gesztenyés kert széléből is lecsippentett még egy kis darabot. Szóval szegény parkocskából már nem sok van… Remélem a megmaradt részre már semmit nem építenek, így is van benne egyébként még egy 1848-as emlékmű és egy játszótér is.
És most épül az újabb pláza, hogy visszatérjek a kiinduláshoz, bár igaz, hogy annak a helyén ezelőtt is egy piac volt, ha úgy vesszük (kis boltocskák, zöldséges, élelmiszer, virágüzlet, ilyesmi). Gondolom nem lett volna nagy üzlet a helyére egy parkot csinálni.

Viszont, ha már pláza, akkor elmondom a harmadik dolgot is, ami az eszemben van ezzel kapcsolatban: milyen üzletek legyenek benne? Még annak idején kicsit elgondolkodtatott a kérdőív, hogy tulajdonképpen nekem hogyan is nézne ki egy ideális bevásárlóközpont, ahova szívesen járnék. Szeretném, hogy legyen benne:

 • posta
 • H&M
 • biobolt
 • DM
 • konditerem (megfizethető árakkal)
 • Spar vagy Match
 • C&A
 • egy kellemes kajálda/kávézó
 • Libri vagy Alexandra

Azt hiszem, hogy nagyjából ennyi. Ha ez megvan, akkor már szívesen járnék oda, és az esetek nagy részében meg is találnám, amire szükségem van. Nem akartam túlságosan hosszú listát írni, persze nyilván lehetne a végtelenségig folytatni, hogy milyen boltokat szeretek…

És ez persze körkérdés!!! Nektek mi kellene az ideális plázába feltétlenül? 🙂

Reklámok

Hegyvidék pláza” bejegyzéshez ozzászólás

  • A Hervis nekem is eszembe jutott, de aztán elvetettem, mert olyan boltokat akartam beírni ide ahová tényleg rendszeresen járok, akár csak nézelődni. 😀 A Hervisbe ehhez képest elég ritkán megyek, pedig még törzskártyám is van. 😛

 1. hm legyen benne
  – interspar
  – konditerem
  – womensecret
  – intimissimi
  – calzedonia
  – h&m (esetleges)
  – dm
  – kavezo: costa coffee, starbucks, whatever
  – guru etterem (szendvicsezo)
  – posta (talan)
  – CIB bank es automata 🙂

  • Hasonló a listánk 🙂 Hmm Women’Secret, azt én is imádom, csak sok pénz kéne hozzá, úgyhogy ritkán engedhetem meg. Azért szerencsére a H&M-ben is vannak szép fehérneműk, úgyhogy azzal kipótoltam:)

 2. UUh, ez milyen csúcsszuper kérdés!! Egy saját tervezésű pláza! Remek! :-))
  Bár sok mindent leírtatok már, de azért megadom én is a teljes listámat:

  – biobolt
  – újságárus
  – Lipóti-pékség
  – egy jó borbolt
  – zöldséges
  – posta
  – konditerem
  – kajálda
  – kávézó
  – bank
  – ajándékbolt

  – Vagabond
  – Humanic
  – Levis
  – H&M
  – C&A
  – Griff gentlemen’s
  – Benetton
  – Hervis
  – Calzedonia
  – Womensecret
  – Intimissimi

  – DM
  – Douglas

  – és egy jó bizsubolt

  És akkor én be is költöznék, főleg, ha megnyernék egy nagyobb összeget… Most “csak” ennyi jutott eszembe. Bár ha a velem szemben lévő erdőt elkezdenék irtani egy pláza miatt, kiborulnék, az biztos…

  • Egy cipőboltot én is akartam írni…csak nem tudtam eldönteni, hogy melyiket, ezért aztán nem írtam. 😀
   Ja, és Douglas. Hát azt talán fel kellett volna írni nekem is. 😛

 3. A franc tudja, nekem már elegem van a Teszkókból, meg a plázákból. Különben is utálok ilyen helyekre járni, mert semmi hangulatuk (már a plázáknak), szabadidő eltöltéséhez teljesen sekélyesek, vásárolni meg úgysem szoktam, mert nem szeretek. Pénz még éppen akadna, bár általában spórolok valamire, de eladni valamit sokkal nagyobb sikerélmény… 🙂
  Aztán meggondolom, szükségem van-e az adott dologra, és ráadásul a plázákban árult dolgok legtöbbször drágábbak is más, hasonló helyeknél, tehát ha már veszek, akkor általában máshol.

  Itt Pécsett is ez volt a bajom az EKF-beruházások kapcsán, hogy alig maradt zöldterület a városban.

 4. a legjobb pláza az az, amit nem építenek meg. már így is túl sok van belőlük… minek??? megy itt a rongyrázás, közben meg a legtöbbe max nézelődni járnak be az emberek, mert a többség csóró!
  persze, praktikus, ha a kedvenc boltjainkat (+postát, bankot, stb) a közelben egy kupacba telepítik, de akkor se kéne minden sarokra egy ilyen csilivili plázát felhúzni, aminek a 3/4-ben olyan boltok vannak, amik konganak az ürességtől, mert nincs vásárlóerő (meg különbenis túlárazott, média által generált divatot követő szarokatakármiket árulnak)
  persze furcsa, ördögi kör ez, mert a kereskedelem generálja azt a forgalmat, ami a gazdaságot mozgatja (termeli a gdp-t) és ha jól megy a gazdaság, akkor nő a vásárlóerő és jobb lesz a kereskedelemnek is… szóval most kb a semmiből kéne pénzt rakni a zsebekbe, hogy kicsit felpörögjön az élet.

 5. Nah, a lányok után megérkeztek a “tipikus” férfi vélemények. 😛
  Komolyra fordítva, azon túl, hogy sok üzletben tényleg alig vannak vevők, még az is igaz, hogy egy csomó pláza egyszerűen üres, ott vannak az üzlethelyiségek kiadatlanul… Akkor meg mért nem lehetett volna a helyén valami hasznosat létrehozni?

  Én amúgy a plázák helyett a helyi kisboltokat tudnám támogatni. Ahol bemennék, és ismer az eladó, meg ilyesmi, és mindent el tudok intézni mondjuk a kerületen belül. Kevesebbet is kellene utazni az embereknek, ami környezetbarát. Ennél már csak az a tutibb, ha helyben is állítják elő az árut.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s