YouTube

Körülbelül egy évvel ezelőttig a YouTube számomra csak egy olyan oldal volt, ami időről időre csak azért került a szemem elé, mert rengetegen küldték el MSN-en, Facebookon vagy egyéb frekventált helyeken különböző vicces/megdöbbentő videók vagy klipek linkjét. Itt megtalálhattam az összes aktuális mémet, amelyek több millió megtekintéssel rendelkeztek, vagy a kedvenc együttesem koncertfelvételeit nagy mennyiségben.

Aztán egyszer valahogy feltűnt, hogy a videók különböző kategóriákba vannak sorolva, és a főoldalon kiemelten szerepelnek a kategóriák legnépszerűbb videói. Rákattintottam egyre, és ezzel elindult számomra a YouTube világának fokozatos felfedezése.

Rájöttem, hogy tulajdonképpen mennyire találó is az oldal elnevezése: hiszen tényleg arról van szó, hogy itt lehet egy saját (tévé)csatornád. Ahol a te “műsorod” megy egész nap, és ha a nézőknek tetszik amit látnak, nagy népszerűségre tehetsz szert. (Tudjuk, milyen gyorsan terjednek a dolgok az interneten.) Nem kell hozzá más, mint egy kamera, és perceken belül a világ bármely pontján nézhetnek téged az emberek, teljesen ingyen.

Ráadásul a kapcsolat a nézőiddel elég közvetlen, személyes is lehet: hiszen minden videódat és a csatornádat is kommentelhetik, vagy személyes üzenetet is küldhetnek neked a felhasználók.

Persze egyben te magad is néző vagy: akinek a videói tetszenek, annak a csatornájára feliratkozhatsz, és a kezdőoldalon mindig látni fogod, ha az illető új videót tölt fel. A feliratkozók és a csatorna tulajdonosa között általában elég sok kommunikáció zajlik: folyamatos a visszajelzés, és nagyon építenek a feliratkozóik véleményére, a nézők kérhetik, hogy mi legyen “műsoron” legközelebb. A kommunikáció többnyire a YouTube keretein is túlnyúlik: kedvenc “youtuber”-eidet Twitteren és Facebookon is követheted. A YouTube egyébként részletes statisztikát készít arról, hogy hányan, honnan és mikor nézték meg a videóidat, és ezek az emberek milyen neműek, nemzetiségűek, korúak stb. voltak.

Látni kell, hogy ebben hatalmas lehetőségek rejlenek. A YouTube “partnerévé” válhatsz, ami azzal jár, hogy innentől már fizetnek is neked az elkészült videókért, hiszen nagy forgalmat generálsz az oldal számára. Ezek után már 10 percnél hosszabb videókat is feltölthetsz az oldalra, és nagyobb testreszabási lehetőségeid vannak.

És szép számmal akadnak partnerei az oldalnak, rengeteg ember van, aki a kreativitását, a humorát, művészetét a YouTubeon keresztül tudja megmutatni a közönségnek. Nem is beszélve az elképesztő mennyiségű “how to” videóról. Meg akarsz tanulni zsonglőrködni? Főzni? Sminkelni? Origami mikulást hajtogatni? Még sorolhatnám. Ezt itt mind megteheted, és tényleg az benne a jó, hogy teljesen ingyen van.

Aztán ott vannak a “vloggerek”. Azt tudjuk, mi az a blog, a vlog ugyanaz, csak nem írásban, hanem videó formájában. Vlogból is van nagyon sokféle, itt is megtalálhatja mindenki a neki valót.

Az pedig szintén nagyon fontos, hogy mára a YouTube egy közösséggé vált. Körülbelül egy hónappal ezelőtt szervezték meg Los Angelesben az első VidCon-t, ami a youtuberek (és minden érdeklődő) találkozója volt, sokféle műsorral és programmal. Az eseményre minden jegy elkelt, és nagy rá az esély, hogy (jövőre?) újra megszervezik majd. Ja, és kik szervezték? Természetesen ők maguk is vloggerek, egy testvérpár, akik rendszeresen készítenek videókat – egyikük egy népszerű író, másikuk többek között a YouTube zenészei számára létrehozott lemezkiadó cég, a DFTBA Records egyik alapítója. (DFTBA = Don’t Forget To Be Awesome – szerintem erről elég is ennyit mondani 😀 )

Számomra nagy élmény volt felfedezni ezt az addig teljesen ismeretlen világot, és rájönni, hogy mennyire hasznos és szórakoztató dolog a YouTube. (Én még azt is szeretem benne, hogy ingyen nyelvóra is, hiszen külföldi emberek vlogjaiból rengeteget lehet tanulni, és közben jól szórakozol.)

A végére szeretném idetenni egy pár youtuber linkjét, akiket szerintem érdemes megnézni, ha van kedvetek:

Vlogbrothers
Elmify
Rhett and Link

Lányoknak:
Pixiwoo
Pixi2woo

Reklámok

YouTube” bejegyzéshez ozzászólás

  1. YouTube tutorials FTW!

    Épp elég volt a “youtuber” és a “vlogger” szavakat magyarul ragozni, a channel-t, a subscriber-t és a viewer-t már nem akartam 😀 Viszont a youtube-oló és a vlogoló szörnyen hangzik 😀

  2. igen, vannak olyan magyarítások, amik frappánsak, és működnek a magyar nyelvben is, meg vannak olyanok is, amik erőltetettek, izzadtságszagúak, és se leírva, se kimondva, sehogy nem tudják átvenni az angol megfelelőjük helyét.
    és utóbbiakat szerintem pont az olyan nagy cégek próbálják ránk erőltetni, mint a microsoft vagy a google. én pl frászt kaptam, amikor a Google Readert vagy Earth-t megjelentették magyarul…
    viszont van ennek ellentéte is, amit az IT szakemberek használnak nagyon sokszor, a rengeteg szakkifejezést angolul hagyják, majd magyarul elkezdik ragozni és toldalékolni. néha attól is falra mászom, annyira túlerőltetett.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s